دکتر سید مهدی موسوی زاده
Search
Close this search box.
جراحی پولیپ بینی

جراحی پولیپ بینی

بینی یکی از پیچیده ترین ارگان های بدن می باشد که سلامت آن در حفظ ایمنی بدن تاثیر بسزایی دارد ، لذا بروز هر گونه ایراد و اختلال در عملکرد آن می تواند مکانیزم حیاتی و مهم بینی را تحت الشعاع قرار داده و سلامت فرد را به مخاطره بیاندازد. یکی از اختلالات و اشکالات حادّی که نسبتا شیوع گسترده ای داشته و بسیاری از افراد با آن درگیر هستند ، پولیپ بینی می باشد که برای درمان آن می بیست تحت جراحی پولیپ بینی قرار بگیرد. این نوع از جراحی بینی تنها در راستای درمان صورت می پذیرد بنابراین لازم است تحت نظر فردی متخصص انجام شود. از این رو می توانید  به دکتر سید مهدی موسوی زاده مراجعه نمایید. این عارضه ، زمانی حادث می شود که مخاط بینی ( فضای پوشاننده داخل بینی ) بیش از حد طبیعی رشد نماید. لازم به ذکر است که رشد بیش از اندازه مخاط داخلی بینی می تواند ناشی از علل مختلفی باشد که عمده ترین عامل آن مواجهه با مواد حساسیت زا و آلرژن ها می باشد.

جراحی پولیپ بینی

پولیپ بینی چیست ؟

پولیپ بینی به توده ای نرم ( غیرسرطانی ) اشاره دارد که در مجاری بینی و سینوس ها قرار دارد. لازم به ذکر است که پولیپ بینی در صورت کوچک بودن ، مشکلی به دنبال نخواهد داشت ؛ اما چنانچه بزرگ تر شود می تواند سبب انسداد مجرای تنفسی شده و منجر به اختلال در حس بویایی و همچنین بروز عفونت های مکرر شود و حتی در صورت عدم درمان می تواند سلامت فرد را به مخاطره بیاندازد.

تشخیص پولیپ بینی

در وهله اول ، پزشک مبادرت به معاینه بالینی بیمار می نماید و در صورت ضرورت ، به منظور بررسی های بیشتر و دقیق تر پولیپ ها و محرز شدن اندازه و تعداد آن ، برای وی آزمایشات مخصوصی تجویز می نماید.

توجه داشته باشید که در برخی موارد ممکن است که برای تشخیص محل دقیق پولیپ و اندازه واقعی آن ، پزشک درخواست سی تی اسکن و MRI بدهد.

علل بروز پولیپ بینی

پولیپ بینی ، عمدتا در پی عفونت های مکرر ، برخی اختلالات دارویی ، التهابات مزمن ناشی از آسم ، آلرژی ،عفونت های مداوم و حساسیت های دارویی نمود می یابد. لازم به ذکر است که در کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک ، علاوه بر موارد فوق ؛ خود این بیماری نیز می تواند منجر به ابتلا به پولیپ بینی شود.

چه افرادی بیشتر در معرض پولیپ بینی قرار می گیرند؟

  • کودکان : معمولا در کودکانی مشاهده می شود که به بیماری هایی مانند آسم، سینوزیت مزمن، زکام . در ضمن برخی از کودکان به طور مادرزادی به این عارضه دچار هستند.
  • میانسالان : پولیپ بینی اغلب در میان اشخاصی که سن آن ها بالای 40 سال است بسیار رایج است.
  • زنان : آمار مبتلایان به پولیپ بینی در زنان بیشتر از مردان می باشد.

تفاوت پولیپ بینی و انحراف بینی ؟

با اینکه انحراف و پولیپ دماغ سبب انسداد تنفس می شود و علائم هر دوی آن ها یکی است ، اما درمان این دو کاملا با یکدیگر فرق دارد. از این رو هر کدام بیماری های جداگانه ای به حساب می آیند. انحراف را می توان به وسیله سی تی اسکن و معاینه بالینی تشخیص داد و درمان این عارضه فقط توسط جراحی امکان پذیر می باشد در صورتی که پولیپ بینی اگر خفیف باشد از طریق دارو هم درمان صورت می شود . اگر پولیپ بزرگ باشد و سبب مسدود شدن مجاری تنفسی شود در این صورت عمل پولیپ بینی تجویز می شود.

عوارض پولیپ بینی

درمان این عارضه توسط جراحی ممکن است باعث به وجود آمدن خونریزی و همچنین عفونت شود. ولی در مواقعی که پولیپ بینی تحت نظر دکتر مجرب درمان شود ، احتمال به وجود آمدن این عوارض به صفر می رسد.

جراحی پولیپ بینی

علائم پولیپ بینی

پولیپ بینی ، غالبا دردی به همراه ندارد و علامت خاصی ندارد ؛ اما همانطور که اشاره شد در صورتی که بزرگ شده و راه های هوایی بینی را مسدود کند می تواند علائم ذیل را به دنبال داشته باشد :

  • انسداد و احتقان بینی
  • آبریزش بینی
  • اختلال بویایی و چشایی
  • تنفس دهانی
  • احساس فشار و درد در صورت یا سر
  • خروپف شبانه
  • تغییرات صدا
  • آپنه خواب ( قطع تنفس ناگهانی در حین خواب )

درمان پولیپ بینی

اولین راه برای درمان پولیپ بینی ، دارودرمانی می باشد ؛ درمان پولیپ بینی با دارو در موارد مورد استفاده قرار می گیرد که رشد مخاط بینی به تشکیل پولیپ منجر نشده باشد ( البته باید توجه داشت که حتی در صورت عدم تشکیل پولیپ نیز فرد احساس انسداد و احتقان بینی خواهد داشت ) در راستای اصلاح حساسیت یه وجود آمده می توان از درمان دارویی استفاده کرد و نیازی به انجام جراحی پولیپ بینی نمی باشد.

اما چنانچه درمان با دارو با موفقیت همراه نباشد باید از طریق جراحی پولیپ بینی می باشد ، لازم به ذکر است که امروزه رایج ترین روش جهت رفع پولیپ بینی ، جراحی آندوسکوپیک سینوس می باشد و می توان از طریق آن اقدام به درمان نمود.

قطعی ترین راه برای درمان این مشکل ، جراحی پولیپ بینی می باشد که از طریق جراحی آندوسکوپی سینوس ، صورت می پذیرد. شایان ذکر است که انجام همزمان جراحی آندوسکوپی سینوس و پولیپ بینی امکان پذیر است.

به منظور انجام این جراحی ، از لنزهای مخصوص و نیز ابزاری خاص به نام آندوسکوپ استفاده می شود ؛ جراح متخصص به کمک این ابزارها اقدام به تراشیدن پولیپ بینی نموده و آن ها را خارج می سازد.

جراحی پولیپ بینی

عواملی که سبب پولیپ بینی می شوند

بعضی از مواردی که می توانند احتمال مبتلا شدن به این عارضه را افزایش دهند عبارتند از :

  • آسم : نوعی بیماری که مجاری هوایی را منقبض کرده و باعث ملتهب شدن راه های هوایی و در نتیجه مختل شدن تنفس می شود.
  • آلرژی : حساسیت داشتن به قارچ هایی که در هوا موجود می باشند که این مورد خطر پولیپ بینی را افزایش می دهد.
  • حساسیت : حساسیت به داروهایی مانند آسپرین و سابقه خانوادگی ، در به وجود آمدن این عارضه می تواند موثر باشد.
  • فیبروز کیستیک : یکی دیگر از عواملی که زمینه به وجود آمدن پولیپ بینی را افزایش می دهد اختلال ژنتیکی می باشد. فیبروز کیستیک باعث ایجاد چسبناک بودن مخاط بینی ، همچنین سینوس ها و تولید ترشحات غلیظ می شود.

جراحی پولیپ بینی

پولیپ ها باعث انسداد در مسیرهای تنفسی می شوند.در صورتی که نتوانید با مصرف داروها این مشکل را برطرف کنید، با استفاده از روش جراحی می توان آنها را خارج کرد و درنتیجه اشخاص می توانند بهتر نفس بکشند.انتخاب روش درمان پولیپ ها رابطه مستقیمی با اندازه آنها خواهد داشت .

برای خارج کردن پولیپ های با اندازه بزرگ از تکنیک آندوسکوپی سینوس استفاده می شود. اما در صورتی که پولیپ ها اندازه کوچکی داشته باشند و بسیار نزدیک به سوراخ های بینی باشند، با به کارگیری روش جراحی آنها را خارج می کنند. پولیپکتومی یا جراحی پولیپ به وسیله دستگاه مکشی کوچک و نوعی ابزار مخصوص جراحی انجام می شود و بافت نرم که شامل مخاط نیز می باشد را برش می دهد و از بینی خارج می کند. این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.

آیا پولیپ های بینی در یک سوراخ بینی قرار دارند و یا هردو آنها ؟

پولیپ ها در هر دو سوراخ بینی وجود دارند؛ در صورتی که تنها در یک سوراخ بینی وجود داشته باشند ممکن است تومور های سرطانی باشند.

آیا بعد از جراحی امکان بازگشت پولیپ ها وجود دارد؟

گاهی اوقات حتی با وجود جراحی نیز امکان بازگشت پولیپ ها هست در صورت بازگشت دوباره آن ها باید شخص مجدد مصرف دارو را از سر بگیرد یا جراحی مجدد را امتحان کند.

پیشگیری از پولیپ بینی

همه افراد نمی توانند از پولیپ بینی جلوگیری کنند. با این حال ، چند راه وجود دارد که ممکن است بتوانید از بروز این مشکل تا حدودی جلوگیری کنید.این روش ها شامل موارد زیر است:

  • کنترل و درمان آلرژی یکی از این موارد است. با رفع این مشکل می توانید از هرگونه گرفتگی بینی که در اثر حساسیت ها در بینی تان ایجاد شده است جلوگیری کنید. سعی کنید در معرض آلرژن ها که وارد بینی و سینوس هایتان می شوند و موجب التهاب می شوند قرار نگیرید.
  • بهداشت را به خوبی رعایت کنید. از یک مرطوب کننده هوا در خانه استفاده کنید که موجب رطوبت هوا خواهد شد.این دستگاه ها باعث جلوگیری از انسداد بینی خواهند شد.
  • بدن خود را همواره هیدراته نگه دارید و از خشکی آن جلوگیری کنید .سعی کنید در طی روزبه میزان بسیار زیادی آب بنوشید.
  • موارد تحریک کننده:از مواردی چون دود سیگار ،گرد و غبار دوری کنید و برای از بین بردن آلرژن ها یا سایر محرک هایی که ممکن است باعث ایجاد پولیپ بینی شوند، از شوینده یا اسپری بینی نمکی استفاده کنید.

هزینه عمل پولیپ بینی

علاوه بر اینکه این هزینه به مهارت و کیفیت جراح ، نوع اصلاحات و تغییراتی که روی بینی اعمال می شود بستگی دارد. بر اساس دستمزد متفاوت هر پزشک ، دکتر بیهوشی ، آزمایش ها و غیره نیز بستگی دارد. برای اطلاع از پرداخت این هزینه توسط بیمه می توانید با توجه به نوع بیمه ای که دارید از چگونگی پرداخت آن مطلع شوید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *